כפי שהחכמנו לדעת במאמרים קודמים, שחיקת סחוס היא תהליך שכיח, המתאפיין בדעיכה ובהגבלה של תנועות מפרק הברך, בעיקר בקרב בני הגיל השלישי, אם כי, וכפי שנוכחנו לדעת, גם צעירים וספורטאים עלולים לסבול מן התופעה.
כדי למנוע החמרה בשחיקת הסחוס, ובמטרה להציע מענה טיפולי ראוי, חשוב מאוד לאבחן במהרה תסמינים הקשורים בבעיה. לעתים, אנו נוטים שלא לייחס לאותם תסמינים את החשיבות הנדרשת. מאחר שכאבים והגבלה בתנועות הברך עשויים לבוא לידי ביטוי גם בתופעות קלות יותר (במיוחד לאחר אימונים או חבלות מקומיות במהלך אימון), יש כאמור נטייה שלא לערב באופן מידי דעת מומחה בנושא. אומנם בחלק מן המקרים אכן מדובר בתופעות חולפות, אך לא תמיד מתפתחים כך אירועים דומים. בדיוק מסיבה זו, כאשר מופיעים תסמינים אפשריים המעידים על שחיקת סחוס, בעצימות ובתדירות גבוהות, חשוב לגשת לאבחון מהיר ולייעוץ נדרש אצל אורתופד מומחה.
מהם אותם סימנים מקדימים לשחיקת סחוס?
תסמינים של דלקת ממושכת, צליעה, נוקשות של המפרק, מגבלה בתנועה שלו ואף עיוות בצורתו – כל אלה אמורים להדליק נורת אזהרה חשובה, גם אם מופיעים רק חלק מהתסמינים. בעיקר כאשר אנו חשים בכאבים המגבילים במאוד את התנועה החופשית של המפרק. מיותר לציין, שמגבלות אלו משפיעות על סדר היום ולעתים, ניתן לחוש אותן גם בזמני מנוחה ושינה.
אבחון תהליך השחיקה בסחוס ייבחן בצילומי רנטגן. ייבחנו הטיות של הרגל במנח וארוס ולגוס, כדי לבדוק את הזזות הרגל החוצה ופנימה. אם אכן תאובחן שחיקה, יוצע סוג הטיפול בהתאם לדרגת החומרה שאובחנה. טיפולים שמרניים כמו אימון גופני והפחתה במשקל עשויים בהחלט להוות פתרון אפקטיבי לבעיית שחיקה פחות חמורה. אך במצב ששחיקת הסחוס הגיעה לנקודה קריטית שבמסגרתה לא יוכל עוד המפרק לבצע את עבודתו, יוחלף המפרק במשתל מלאכותי.
דרגות החומרה של השחיקה מחייבות ערנות להופעה ראשונית של כאבים ומגבלות תנועה במפרק. אל תהססו! כאבים חזקים ואי-יכולת לבצע פעולות בסיסיות שונות של הנעת הברך – הם סימנים שבסבירות לא מבוטלת עשויים להצביע על שחיקת סחוס.
ד"ר ירון ברקוביץ' – אורתופד מומחה בביצוע החלפת מפרקים בשיטות מתקדמות, לרבות השיטה הרובוטית, ישמח לענות ולייעץ בכל שאלה. לתיאום תור אצל ד״ר ברקוביץ׳ התקשרו למספר שבראש העמוד.