הסחוס המפרקי הוא רקמה חלקה וגמישה, הנמצאת בקצות העצמות במפרקים. הוא חשוב לתפקוד תקין של המפרקים, פועל כבולם זעזועים ומפחית את החיכוך בין העצמות בזמן תנועה. הסחוס חיוני לשמירה על תנועה חלקה וחופשית במפרקים והוא נמצא במפרקים סינוביאליים בעלי טווח תנועה רחב, כמו הברך, הירך והכתף.
סחוס מפרקי: אנטומיה
כל סחוס מפרקי בגוף בנוי ממספר מרכיבים עיקריים:
- תאי סחוס (כונדרוציטים) – תאים מיוחדים היוצרים ושומרים על הסחוס.
- מולקולות קולגן – חלבון סיבי המספק את המבנה והחוזק של הסחוס.
- פרוטאוגליקנים – מולקולות בעלות ליבה חלבונית, הקשורות למים ויוצרות ג׳ל שמסייע לשמירה על גמישות הסחוס ויכולת הספיגה שלו.
- מים – מהווים את הרוב המוחלט של נפח הסחוס ומשפרים את יכולת ההתנגדות שלו לכוח מכני ולחץ.
סחוס מפרקי: תפקידים עיקריים
- הפחתת חיכוך: הסחוס מכסה את קצות העצמות במפרקים ומספק משטח חלק המאפשר לעצמות להחליק זו על זו ללא חיכוך רב.
- בלימת זעזועים: הסחוס פועל כבולם זעזועים ומפחית את הלחץ המופעל על המפרקים במהלך תנועות יומיומיות כמו הליכה, ריצה או קפיצה.
- חלוקת עומס: הסחוס מפזר את העומס המופעל על המפרק, ומסייע למניעת עומס יתר על העצם.
פגיעות סחוס נפוצות
נזקים בסחוס המפרקי יכולים לקרות מסיבות שונות, לרבות תהליכים ניווניים הדרגתיים, תאונות, פציעות ספורט ועוד. אחת הבעיות השכיחות ביותר שקשורות לסחוס המפרקי היא אוסטאוארטריטיס (דלקת מפרקים ניוונית). מחלה זו מתאפיינת בשחיקה ניוונית של הסחוס, והיא נפוצה במיוחד באנשים מעל גיל 50 ובעיקר במפרקי הברך והירך. אוסטאוארטריטיס מתרחשת לרוב עם הגיל, באופן הדרגתי ומתמשך, אך יכולה להיגרם גם בשל טראומה כמו שבר או קרע ברקמות רכות במפרק. במקרים אלו, המחלה יכולה להופיע גם בגיל צעיר יותר מ-50. מחלה זו מובילה לכאבים ונוקשות במפרק, עד לכדי פגיעה ביכולת התנועה ובאיכות החיים.
הטיפול באוסטאואריטריטיס הוא תחילה שמרני (לא-ניתוחי) וכולל לרוב פיזיותרפיה, משככי כאבים, נוגדי דלקת ושימוש באביזרי עזר להליכה. במקרים בהם נוסו טיפולים שמרניים ואיכות החיים עדיין נפגעה באופן ממשי, ניתוח החלפת מפרק עשוי להיות הפתרון. ניתוחים אלה הם מהמוצלחים באורתופדיה ואחוזי הצלחתם עומדים על למעלה כ-90%.
מניעה ושמירה על הסחוס המפרקי
הנה כמה דברים שתוכלו לעשות כדי לשמור על בריאות הסחוס המפרקי:
- שמירה על משקל גוף תקין – ככל שמשקל הגוף גבוה יותר, כך גדל העומס על מפרקים כמו הברך והירך. עומסים אלה יכולים להאיץ את שחיקת הסחוס.
- פעילות גופנית מותאמת – לשמירה על בריאות הסחוס וחיזוק השרירים שמסביב למפרק.
אם אתם סובלים מבעיה בסחוס המפרקי, במיוחד כאשר מדובר בשחיקת סחוס ואוסטאוארטריטיס – מומלץ להיוועץ באורתופד מומחה בתחום להתאמת טיפול. היום ישנם מגוון פתרונות ניתוחיים יעילים כמו החלפת ברך או החלפת ירך.
ד״ר ירון ברקוביץ הוא מנהל מחלקה אורתופדית ומומחה להחלפות מפרקים. לתיאום פגישת ייעוץ, התקשרו למספר הטלפון בראש העמוד.