ניתוחי החלפות מפרקים הם בין הפופולריים ביותר בתחום האורתופדיה ואחוזי ההצלחה שלהם עומדים על כ-95%.
אחוז הסיכונים לעומת זאת הוא נמוך, במיוחד לאור השיטות המתקדמות שקיימות היום, המאפשרות להגיע למקסימום תוצאות במינימום סיכונים. אך מאחר שעדיין מדובר בהליך פולשני, מובן שישנם סיכונים אפשריים שחשוב להיות מודעים אליהם.
במאמר זה נתמקד בסיכונים של ניתוח החלפת מפרק ירך, סיבוכים ותופעות לוואי אפשריות.
החלפת מפרק ירך – אילו סיבוכים עלולים להופיע?
סיבוכים לאחר החלפת מפרק ירך עלולים להתבטא בתופעות כמו פקקת ורידים עמוקה, שבר, חוסר יציבות ופריקה של המפרק, חוסר תחושה בצד הירך, נפיחות מקומית, א־סימטריה באורך הרגליים וכאב כרוני.
גורמים שונים יכולים להוביל להופעתן של תופעות אלו, כמו פגיעה עצבית, זיהום, רקמה צלקתית באזור המנותח, רקע רפואי של המטופל וסיבוכי הרדמה. חשוב להדגיש כי חלק מהתופעות הללו יופיעו באופן זמני בלבד, ואילו אחרות עשויות להיות ממושכות יותר.
חשוב לזכור כי מרבית המנותחים מדווחים על שיפור משמעותי בתפקוד, הפחתה בכאבים ושיפור כללי באיכות החיים.
הפחתת הסיכון: בדיקות והכנות לקראת הניתוח
אחת הדרכים להפחית את הסיכון לסיבוכים לאחר החלפת ירך, היא באמצעות בדיקות רפואיות והכנות שונות הנעשות לקראת הניתוח. כך למשל מטופלים הנוטלים תרופות לדילול דם באופן קבוע לרוב יידרשו להפסיק ליטול אותן לקראת הניתוח.
הכנות נוספות המפחיתות את הסיכון לזיהומים כוללות הפסקת עישון ואיזון מחלת הסוכרת, שכן שני הגורמים הללו מגדילים את הסיכון לזיהומים.
כמו כן, ההמלצה הרווחת היא להתחיל בפיזיותרפיה עוד לפני הניתוח ולבצע תרגילים לחיזוק שרירי מפרק הירך, מכיוון שזה יסייע גם כן בהחלמה ובהפחתת הסיכון לתופעות לוואי.
הפחתת הסיכון לאחר הניתוח
גם לאחר הניתוח ישנם דברים שתוכלו לעשות כדי להפחית את הסיכון לסיבוכים.
בראש ובראשונה חשוב להישמע להנחיות המנתח בכל הנוגע להתאוששות, החלמה וטיפול בפצע הניתוחי. כמו כן, יש להקפיד בטיפולי הפיזיותרפיה לצורך החלמה מיטבית והפחתת הסיכון לסיבוכים.
התמדה בתהליך השיקום משפיע רבות על הצלחת הניתוח!
ד״ר ירון ברקוביץ הוא מנהל מחלקה אורתופדית ומומחה להחלפות מפרקים. לתיאום פגישת ייעוץ, התקשרו למספר הטלפון בראש העמוד.